Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λαϊκή, το απόλυτο shopping therapy


Τρίτη πρωί, αφού δεν δουλεύω, δράττομαι της ευκαιρίας να ξυπνήσω λίγο αργότερα και να απολαύσω ένα χαλαρό πρωινό στο σπίτι, με βόλτα σε διαδίκτυο, βιβλία και μουσικές διαδρομές. Κι όμως, ακολούθησε εναλλακτική πρόταση για να περάσω τη μέρα: ψώνια στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς με απρόβλεπτες για εμένα εντυπώσεις. Στην αρχή το είδα λίγο σαν αγγαρεία, αλλά κατηφορίζοντας για τη λαϊκή, η διάθεση μου άλλαξε άρδην.

Η λαϊκή αγορά διοργανώνεται μία φορά εβδομαδιαίως και προμηθεύει τον κόσμο με φρέσκα τρόφιμα κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση. Νομίζετε... Περπατώντας περίπου μία ώρα στην λαϊκή της Αγίας Παρασκευής στο Κοντόπευκο και χωρίς να διασχίσω όλη τη λαϊκή, αλλά ένα μεγάλο μέρος της βρήκα: τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, τουρσιά ψάρια, τυριά, μέλι, κρασί, βότανα, ξηρούς καρπούς, λουλούδια, γλάστρες, καρότσια, χαρτιά, απορρυπαντικά, ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια, παντόφλες, παπλώματα, μαξιλάρια, έτοιμες κουρτίνες, καρέκλες, τραπέζια, πατάκια, πετσέτες, χαλιά, πολλά είδη σπιτιού, διακόσμησης και προτάσεις για δώρα. Για παράδειγμα: κορνίζες, ρολόγια, σιδερώστρες, σκούπες, σφουγγάρια, χτένες, ποτιστήρια, εργαλεία, είδη κήπου, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, πιατέλες, σκεύη μαγειρέματος, κουζινικά, σουπλά και δεν έχει τέλος η ποικιλία των πραγμάτων που βρίσκεις. Για να μην πω, για τα εποχιακά είδη εν όψη Πάσχα, όπως λαμπάδες, κοτούλες, λαγουδάκια, καλαθάκια κτλ. Και για τους πιο καχύποπτους αναφέρω ενδεικτικά το απόλυτο gadget για την ελληνίδα νοικοκυρά: Συσκευή που περνάει την κλωστή από την βελόνα. Γιατί και η νοικοκυρά έχει δικαίωμα στην τεχνολογία. Με δύο λόγια: το απόλυτο shopping therapy.

Πραγματικά, κατενθουσιάστηκα. Έχω ξαναπάει στη λαϊκή αρκετές φορές αλλά πλέον η ποιότητα των προιόντων δεν περιορίζεται στα είδη μαναβικής αλλά εξαπλώνεται σχεδόν σε όλα τα είδη που μπορείς να βρεις εκεί. Η λαϊκή συνδυάζει και πολλά άλλα πράγματα που θα έκανες σε μια μέρα. Όπως πηγαίνοντας πάνω – κάτω συνέχεια για να βρεις το καλύτερα ποιοτικά ή οικονομικά ή και τα δύο μαζί, προϊόν κάνεις την ιδανική γυμναστική και ενδέχεται να αποκτήσεις και ομοιόμορφο μαύρισμα διασχίζοντας τους πάγκους. Κι αν πεινάσεις; Γαστριμαργικές απολαύσεις στα κάρβουνα με σουβλάκια ή λουκάνικα- το κλασικό βρώμικο και φυσικά για όσους νηστεύουν ή κάνουν δίαιτα light επιλογές με καλαμπόκι, κάστανα και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Και βέβαια μπορείς να δοκιμάσεις και από αρκετούς πάγκους τα προϊόντα προκειμένου να επιλέξεις να τα αγοράσεις.

Εντύπωση που έκανε ότι οι παραγωγοί στους πάγκους κάνουν το καλύτερο marketing για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε κερδίζουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν και χιούμορ. Ατάκες όπως : «Μην πιάνεις κυρία μου την καραβίδα, θα χαλάσει το μανικιούρ» και «Κοπελιά, πες μου το μυστικό», (ατάκα με πολλές επεξηγήσεις), στον πάγκο με τα θαλασσινά με έκαναν και γέλασα πολύ. Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί πέρασα μια υπέροχη μέρα κάνοντας δουλειές για το σπίτι και αισθάνθηκα ότι η απλότητα, το χιούμορ και η θετική διάθεση μπορεί να νικήσει το θνητό σήμερα που είναι ιδιαίτερο πολυάσχολο για τον καθένα γεμάτο προβλήματα και έγνοιες. Πανδαισία χρωμάτων και μποτιλιάρισμα αισθημάτων υπάρχει στη γειτονιάς σας, το σπίτι σας, μέσα σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου