Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Χειροποίητα Χριστούγεννα

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα. Σκόρπια κίτρινα φύλλα στους δρόμους, αέρας που τα φέρνει σε στολισμένες πόρτες και αυλές, φωτάκια, συνταγές για μελομακάρονα. Άρωμα Χριστουγέννων σε μία περίοδο γενικευμένης μελαγχολίας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ψάχνουμε για φως και αισιοδοξία. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος, πίεση, και κάποιες φορές, αρκετές θα έλεγα, επιθετικότητα. Αποτελούμε κι εμείς είδος που χρήζει εξημέρωσης. Υπό πολλές έννοιες.



Διαβάζοντας για μία ακόμα φορά το Μικρό Πρίγκιπα, στο διάλογο του με την αλεπού περιγράφεται η έννοια της εξημέρωσης στους καιρούς που διανύουμε. Ρωτάει ο Μικρός Πρίγκιπας γιατί δεν μπορεί να παίξει με την αλεπού κι εκείνη του απαντά πως δεν είναι εξημερωμένη. Ο Μικρός Πρίγκιπας δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη εξημερώνω. Η αλεπού λοιπόν απάντησε ότι «εξημερώνω σημαίνει δημιουργώ δεσμούς…». Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Χρειαζόμαστε την επαφή, την επικοινωνία, την ηρεμία, την εκλέπτυνση της συμπεριφοράς μας, την αλλαγή διάθεσης, κάποιον να μας εξημερώσει, κάποιον να εξημερώσουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή, αλλά και οι δύο αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.



Κι επειδή και τα χρήματα σε λίγο θα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, μπορούμε να κάνουμε οικονομικά – συμβολικά δώρα με συναισθηματική αξία εν όψη Χριστουγέννων. Πάντα μετράει η σκέψη για τον άλλον. Ένα βιβλίο, ένα cd με δικές μας επιλογές, μία κάρτα, ένα ευχαριστώ, μια συγγνώμη, και για τους πιο τυχερούς ένα σ’ αγαπώ. Η κρίση μας κάνει ευρηματικούς στην εξοικονόμηση χρημάτων εφευρίσκοντας άλλους τρόπους για να καλύψουμε τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και την όποια διασκέδασή μας. Μπορούμε να γίνουμε πολυμήχανοι για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας , ακόμα και για εκείνους που έχουν απομακρυνθεί, αρκεί να το θελήσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου